Thursday, July 14, 2011

Adakan ini morning sickness??

olla semua...

Pengalaman di awal2 pregnant nie betul2 mencabar.... setiap awal pagi memang tak ada masalah tapi bila time kul 11tgh ke atas mulalah peneng, mual n aku x boleh nak menghadap komputer lansung.... perut aku mula masuk angin...  setiap kali batuk memang siap lah mulalah nak mun.. tapi perut dah x der apa dah....

Time makan lagilah, aku punyer allergic makin teruk.... mkn apa sahaja yg ada kena mengena telur ayam habis mengaru lah aku sepanjang hari.. habis selera makan aku semua terbantut.. Makin lama selera mkn dah makin kurang dah tak ada idea nak mkn apa... Setiap kali sebelum mkn mesti pikir apa bahan dlm tue dulu.. Only daging, sayur and ikan pun ada yg tertentu yg boleh dimakan. Dulu aku x der masalah nak minum susu but now setiap kali minum susu perut aku dah memulas2.. mcm mana niee...  boleh dikatakan setiap hari mesti search apa menu yg sesuai.... huhuhu

Makan pun sikit ajer.... tapi ashik lapar ajer sepanjang hari.  Sapa2 yg mengalami mcm nie... apa makanan yg korang bawayer ke tempat keje utk elakkan perasaan mual and perut yang berangin niee????

Tak boleh handle lah.. Ashik terbaring ajerrlah. Nasib baiklah keje dah dah settle.. boleh lah relax2 jap.


10 comments:

  1. ila, mula2 mmg mcm tu..morning sickness mmg ada sampai ke malam...kalau pasal mkn tu, kena mkn sikit2 tp kerap...stndby je biskut sentiasa yer....then kalau xleh minunm susu, minum yogurt or calciyumm(yg mcm yogurt) yer sbb dalam tu mmg high kalsium selain susu....banyyakkan mkn buah yer, then kalau rasa nak muntah je, minum air suam byk2 insya'allah ok..itu pengalaman fara masa mula2 dulu

    ReplyDelete
  2. FF: TQ so much dear.... really2 help me.. lepas nie nak standby buah lepas niee....

    ReplyDelete
  3. yerp dear.. awal mengandung.. ade tu lagi satu apa pun tak bole makan... tapi try laa makan cikit..buah2 ke..

    ReplyDelete
  4. ling..mmg gtu la awal2 preggy, nnt lame2 ilg..betul ckp FF tu.try dgn cara tu, insyallah ok..

    bersabar yer..

    ReplyDelete
  5. betul, awal2 mmg terasa sgt seksa, b4 kawen bercita2 nakanak ramai, tp bila dh rs morning sickness.. uhuhuhu pk beberapa kali jga nk tambah collection..hehehhe.. btw gut luck.. by 5 month nnt ok la tu

    ReplyDelete
  6. Atiqah Adnan: ohhhh skrg nie dah rasa seksa sgt nak mkn... baru settle shopping buah...

    June: Tq babe

    farhanna: heheheh mudah-mudahan dipermudahkan semua... thanx yaa

    ReplyDelete
  7. yumie dlu awl2 pn sme gak,sentiasa lapar..so dlm beg sentiasa standby roti..then kt opis standby kurma..lapa je ngap kurma.pg2 before g keje n breakfast,mkn prune.so tekak tu rse cm lega sikit le.klu x,adehh memanjang le xsdp tekaknye..
    mkn tghri time tu yumie xlalu ns putih.so byk mkn bihun grg n ns grg je.dh itu je yg lalu mkn.

    ReplyDelete
  8. Makan roti, will absorb the morning sickness juice in the stomach and you'll be fine insyaallah.

    ReplyDelete
  9. stop susu...gantikan dengan juice... (advice from my doctor)
    susu menyebabkan muntah semakin teruk...ira pon terbaring je awal2 pregnent...memang seksa...

    ReplyDelete
  10. wahh~..takde pengalaman lagi..tapi mesti sweet kan..hehehe

    ReplyDelete