Wednesday, December 5, 2012

Solid food baby farish

Salam 

Hi lama ku simpan this post my baby pun dah 9bln dah start mkn bubur yg kasar sikit..
seronok sgt tgk dia enjoy makan air tgn mommy dia..

Oklah i share sikt start i belajar bg solid food masa farish 6 month.
i follow one of the bloggeryer cara
seronok baca resepi2 dia tapi ada setengah tue x dapat nak buat lagi coz
baby farish masih belum tumbuh gigi so mostly yg lembik and i blend sikit.

first starting i mulakan puree iaitu
    Buah-buahan:
     Apple | Avokado | Aprikot | Pisang | Mangga (manis) | Pic | Betik | Pear | Plum dan Prun | 
    Labu (manis)

    Sayur-Sayuran:
     Brokoli | Lobak Merah | Kacang Pis | Ubi Keledek | Ubi Kentang
    Bijirin: Bubur nasi (beras dikisar halus) | Oat | Barli

    if nak tambah rasa manis i letakkan puree kurma and kismis

    Mohon elakkan bahan-bahan di bawah ini daripada diberikan sebagai makanan kepada bayi Cik sebelum berusia 1-2 tahun untuk jauhi segala kemudaratan di masa hadapan, Insya-Allah:
    Madu | mentega kacang| kekacang (dan juga untuk elakkan daripada musibah tercekik) | buah lemon, limau atau nenas dalam kuantiti yang banyak | buah strawberi, rasberi, beri hitam yang mentah (yang tidak dibuat puree) | jagung| putih telur | hidupan laut (ketam/kerang/udang).

    salah satu blogger terangkan cara remdam oat

    make sure 4 day rules setipa food yg kita bagi kat baby so kita boleh tgk baby kita allergic pada food apa. lain baby lain alah yerr.. Sepanjang experiment 4 day rules tue my baby dia x baper suka buah tapi i cuba jugak letak buah dgn nasi bubur so kurang sikit rasa manais.. tapi bila sayur dia laju jeee..

    keledek purple
    keledek orange
    nie bekas besar sikit
    kube yg comel
    cara simpan
    senang utk travel just picit jerr
    organic oat selpas direndam n blend
    pipi yg comel
    9 bln

    No comments:

    Post a Comment