Thursday, October 20, 2011

Saat mengandung 21 week

Salam semua...

Hai semua.... hehehw today i nak share perubahan yg i alami semasa preg.. Dari segi luaran my body still x nampak mcm pregnant pun... i rasa mcm buncit ajerrr.... Ramai yg dah tegur x nampak apa2 pun masih kecik lagi... sampai i pun risau ajerr.. bila nak besar niee.?? tapi bile lepas mkn tue terasa senak ajerr perut.  Setiap kali bila kat rumah posing depan cermin mesti belek2, baru nampak my perut dahh nampak besar n hubby akan tegur "Dah besar tue jgnlah risau...." Hehehe biasalah pertama kali pregnant risau sentiasa. Apa yg paling ketara adalah my breast gatal sentiasa and terpaksa beli semua baru.. huhuhu lasnung x selesa tapi buat masa nie adalah aku beli yg ada extension tuee... x lah bazir nak beli banyak yg baru..... Baju pregnant adalah a few itupun my beloved sis Sue jugak yg beli sebab aku memang x larat nak jalan2 kemana2 until lah mencecah 20 week lepas. Nasib baik ada adik yg prihatin kalau x aku pakai baju apa yg ada ajelah... Now i lebih selesa pakai skirt labuh bila pakai seluar yg pregnant tue rasa senak tang perut tuee....huhuhu. 

Now baby 21 week, baru this week aku dapat rasa baby gerak2.. suka sg.. lama aku tunggu dr week 18 lagi.. bilalah aku nak merasa baby kick nie.... sampai risau dibuatyerr... week ke 20 aku ajak hubby pergi klinik biasa yg ad scan 3d /4d coz risau knp aku x dapat rasa apa2, bila scan tue rasa happy sgt sebab baby super active gerak sana sini.. siap leh tahu gender dah....doc kata biasalah first baby lambat sikit and kulit masih tebal.  Now baru rasa lega. last 2hr lepas check kat KK scan 2d plak... hahaha doc pun ckp my baby active siap tayang tapak kaki lagi... Skrg nie dah boleh start shopping barang2 baby.... huhuhu tapi bilalah kesihatan i nak baik2.. skrg tgh flu+batuk lagi.. x larat nak kemana. My Sis sue yg rajin shopping n belikan brg baby for me, nasib baik taste we all sama.. memang dah biasa mengorder brg dgn dia. Lepas dah tahu gender siap msg my parents kat Mekah.. mintak doakan cucu yg bakal lahir nie mudah-mudahan sehat and tiada apa2 berlaku.. Amin.

Alahan yg i alami adalah batuk dah dekat 4 bln ... penat sgt sampaikan terkucil  lah dibuatyerr.. bila mkn and batuk habis muntah semua... sampai x ada selera lansung nak mkn ikut apa yg hubby mkn.. i mkn.. lagi satu i lansung tak tahan dengan aircond x kisah lah aircond kat office kee, dlm keter or dlm bilik sendiri.. kipas pun i bawak masuk kipas pusing kat bilik then bila tido biar kipas tue halakan dekat my hubby, padahal ada ajer kipas kat atas... x tahanlah.

ini ragam i masa pregn buat masa nielah mcm mana korang plak yerr?? kalau sudi sharelah disini.

Pic akan diupload kemudian...  oklah c yaaa.




6 comments:

  1. holla...jumpa lagi sorang mummy to be here!!! jom kita share kisah kita ya.. i now preggy 30weeks... xlama dah... 1st baby ni...gulp!

    selamat berkenalan!!

    ReplyDelete
  2. Mrs chenta: hi tq sudi singgah my blog... Eh tak sangka kita berbintang yg sama... ok dear selamat berkenalan n enjoy ur moment.

    ReplyDelete
  3. eila, hana pun sama. mabuk yg teruk + batuk dan muntah bila pas mkn..huhu..tp alhamdulillah dah masuk 16 weeks ni dah tak muntah dah. hope sihat2 aje pasni..

    take care eila. =)

    ReplyDelete
  4. hana yorie: wah x sangka ada jugak yg kena mcm eila... moga hana dah makin sehat.. lama hana x update blog... take care dear.

    ReplyDelete
  5. dh lm tgu akak update..hehe..mula2 bc kisah akk ni tkut gk..tp alhamdulillah..sy pregnen dh 8weeks tp xmabuk pun..jz pning ble bau sstengah bnd je..& kbykn bnd 2 smua sy sk b4 pregnen..tp dh pregnen mcm2 xleh bau..pnyakit M dh mkin mlarat2 dh ni..tu la yg plg ketara sgt..hopefully batuk akk 2 baik cpt la ye..mcm2 ragam org pregnen ni kn..

    ReplyDelete
  6. salam..

    Kak eila, biasa 2 second stage of pregnancy... wani dulu cam 2 jugak..penat n mkn x selera.. nanti at the end second stage, asyik nak mkn jer...

    ReplyDelete