Thursday, May 31, 2012

Pengalaman bersalin

Salam semua..

Lama betul post nie aku simpan dlm blog..Ada jugak yg dah tanya bila nak post entry nie.entah mcm x der idea nak citerr...bila baca blog org lain citer pengalaman masing2 mcm excited nak tulis bila nak start menaip lansung x berminat..

Now baby farish dah makin cerdik, seronok sgt nak main dgn dia n every morning bercakap dgn dia.. tapi biasalah bahasa baby....seronok melayan telatah dia. bila tgk my baby rasa syukur sgt. hilang segala stress.

Oklah back to the point.. Actually sebenaryerr plan mulayer nak bersalin kat HUKM with my Doc Zainul tapi entah x der rezeki. nie bab yg betul2 buat aku jadi gila meroyan compony kata nak tanggung tapi last2 habuk pun x ada... mana nak cekau duit wehh budget 3K lah dah lahhh gaji x dapat hampir dekat Lapan bulan wehhhhh stress yer aku compony ada problem skrg gaji sampai skrg x dapat. Korang imaginelah masa aku tgh pregnant keje bagai nak rak nak berhenti masa tgh pregnant harap adalah rezeki gaji masuk..last2 lepas habis pantang aku hantar surat resign... tak sanggup nak tunggu gaji masuk.. itulah sebab blog aku nie lama x berupdate sebab stress yg amat. 

Akhiryer we all plan bersalin kat hospital Ampang ajelah.. itulah yg termampu buat masa tue.. 

Due date bersalin 24.2.2012.. tapi aku berkenan sgt dgn 22.2.2012. Jadi dlm masa sebulan tue tiap2 hari susap2 perut baby2 bersalin 22hb yeee...  hehehe tak sangka termakbur. tapi dalm masa sebulan tuee aku sakan makan semua benda yg x boleh mkn masa pantang nanti.. giler minum ice blended.. 

22hb - 5.30 pagi 
Time tue tgh syok tido tiba2 rasa semacam jer habis basah atas katil terus bangun ke toilet.. masa ke toilet air turun tak berhenti2 .. aku dah suspek nie mesti tanda nak bersalin... mandi2 siap  pakai pad tapi x menjadi banyak giler air kuar.. kejutkan my hubby. then i masuk balik toilet biar air ketuban turun habis. dekat setengah jam dlm toilet.. Bersiap pakai baju semua

6 pagi. 
I naik keatas bagitahu my parents yg i maybe nak bersalin..
mintak doa semua yer ok. my hubby bersiap mandi dan sembyg subuh.

6.30 pagi 
Pergi jumpa my MIL plak sebab dekat sgt tak sampai 3 km.. Mintak  doa semua ayah mertua urut perut jap tgk keadaan my perut.. Katayer dah sampai masayer.. ohh sebenaryer dulu bapa mertua bekas bidan kat kg 30 thn dulu. 

7.00 pagi 
Singgah Mc D. time tue baru rasa construction masih x kuat lagi.. hehehe mkn burger dulu and minum Milo.

7.30 pagi 
Sampai Hospital Ampang time tue contraction dah rasa setiap 5 minit.. sepnjg perjalanan aku dah mengerang sakit.. hubby dah risau.  Terus pergi tempt emergency hubby drop then pergi letak keter. i pergi daftar dulu. then hubby dtg ambik kerusi roda naik ke tingkat 3. sebab aku dah x larat nak berjalan sakit tersangat2. sambil tue aku baca ayat Kursi and Doa Nabi Yunus permudahkan bersalin.


Time tue doc tak dtg hanya doc pelatih and ketua nurse, dioarang suruh bukak panties then baring ketua nurse tue terus seluk... ahhhh aku terus jerit sebab x stand by lagi time tue baru 5 cm. diorang ckp aku maybe x lama nak bersalin dah. aku terus di bawa ke wad bersalin.

Kul 9 pagi
Selepas diseluk dlm 3 kali bukaan dah 9 cm katayer kalau aku rasa nak buang air besar kena bgtahu..
time tue aku yer construction makin kerap aku dah meraung sakit sambil pegang kaki katil sebelah tepi and sedut gas. datang satu nurse tanya nak cucuk epidural aku kata x nak sebab nanti ada side effect sakit belakang masa depan.

Kul 9.30 pagi
Aku dah rasa nak membuang terus panggil nurse. masa time tua ada dekat 3 doc pelatih tiba2 ramai org dekat 15 org kot yg berkerumun kat depan aku. diaorang dah stand by suruh aku angkat kaki. 
then aku tanya mana my husband baru diorang panggil. my hubby duk sebelah siap senyum2 lagi. sambil tue dia boleh bergurau kat aku... sambil tue semua org kat situ ehhhh menyempat lagi nak bergurau dgn bini.. Ramai betul yg bg semangat.. rasayer ada sorang doc lelaki tapi time tue dah sakit x sedar apa dah.

Kul 9.35 pagi
Selapas 3 kali meneran.. Alhamdulillah lahirlah putera tersayang... terus letak baby atas dada.. dekat setengah jam jugak.. my hubby kat sebelah boleh main mata kat my baby. nurse dtg lap kan baby then baru hubby azan kan baby. Selang berapa minit keluarlah uri dgn darah... sembat lagi aku intai.. muka my hubby dah pucat sebab dia tak leh tgk darah... nurse tgk semacam dah my hubby bawak dia kuar.. rupayer lari ke toilet nak muntah.. nasib baik tak pengsan kat situ...

Kul 11 pagi 
Baru masa wad bersalin.. Rasayer 1 jam aku  dlm bilik bersalin.. sebab tukang jahit tue doc pelatih fuh sakit yg amat.. jahitan x panjng tapi aku yer bhgn buang air terkoyak sikit sebab masa first and second push aku dah push baby dah keluar kepala aku tarik nafas then kepala baby masuk balik.. tue yg terkoyak sikit bgn tue.. Korang imaginelah part kulit nipis memang terasa lah jarum dia jahit memang aku jerit sekuat hati.. pengalaman aku Jahit lagi sakit daripada bersalin.

Kul 12 tgh
My family dah sampai.. time tue aku pun baru dpt tgk my baby.. boleh gelak ketawa lagi dgn my family... memang segarlah aku time tuee.. my mom pun rasa pelik kenapa muka lansung x penat.  family baru aku leh tido kejap. hubby pegi ambik MIL plak. dlm kul 5ptg MIL plak dtg.

Satu mlm aku duk hospital esok yer tgh dah boleh balik.. Yg paling best tue terkejut charge yg aku kena RM 54 sahaja. hehehe jauh beza if masuk hospital swasta. Ramai yg terkejut aku aku sakit  2jam dah bersalin.. If anyone nk petua cepat bersalin msg me.. hehehe adalah rahsia..

Macam mana plak pengalaman mommy2 di luar sana plak?

Latest pic with my baby farish



17 comments:

  1. eila pe rahsianyer? heheh kot2 lah boleh gunapakai time anak 2nd nnti insya'allah kalau ada rezeki heheh

    ReplyDelete
  2. Nak tau rahsia juagk please. Nama anak kita sama la cuma ejaan dia lain sikit. Ayu Faris =)

    ReplyDelete
  3. wow... teror u dapatkan date tu.. =)

    ReplyDelete
  4. kak eila, nak tahu jugak, x baik taw sorokkan ilmu...heheheh

    ReplyDelete
  5. wahhh share la apa rahsianya :)

    btw nama anak kita sama la...hihi

    ReplyDelete
  6. wahh..ngilu dgr part kene jahit kt bwh tuu..huuu~~tp rase cm eila cpt je branak eh..alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah, senang sgt u bersalin. Tahniah on ur newborn baby :-)
    Owh i link my blog here...tq

    ReplyDelete
  8. Salam ila..salam perkenalan..nak tau rahsia senang bersalin..ehe..dah link blog i in ur list..=)

    ReplyDelete
  9. To all: hahahha skrg nie bukan rahsia dah.. i ambik petua dr org2 tua.. sentiasalah bersama with husband..amalkan everyweek... pasti menjadi.. Baru husband syg kita lebih.. semestinye kan!!1

    ReplyDelete
  10. mudahnye eila bersalin..insyaALLAH nnti turn bazi plak :) petua tuh, mmg diamalkan hihi..

    ReplyDelete
  11. Hye sis...
    Mudah btol sis bsalin....
    Petua tu xdpt nk follow la coz sjak msuk 7 bulan trus cam xde mood nk buat bnde tu..
    Doakn sy mudh brsalin jugak ye...now da 34 weeks... ;-)

    ReplyDelete
  12. hai i nak tnya, masa u bersalin kat hospital ampang tu dia org terima je ee? sbb i pon skrg ni buat follow up kat HUKM tapi rasa mcm nak bersalin kat hospital ampang lak sbb murahlah sikit, HUKM agak mahal juga. kita leh walk in jer ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sis.. yup just walk in jerr.. but make sure u have buku pink kat klinik kerajaan sebab senang diorang nak tahu semua data ibu.. thanks

      Delete
  13. uu.. thanks for sharing this info. I tgh prepare now in 33 weeks. Petua you tuh, mmg ramai org suggest mcm tuh. Plus banyak berjalan. But bila baca part episiotomy tuh, ngeri skit. Hopefully Allah permudahkan semuanya for me. Thanks babe. :)

    ReplyDelete
  14. jap2..saya cuma nak tahu..time jahit tu dorg tak bius eh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bius dekat 2 kali rasayer tapi still rasa sakit lagi.... sebab kena part kulit yang nipis tue yg terasa sangat...

      Delete