Saturday, December 24, 2011

Antenatal class

olla..

Alhamdulillah lepas satu lg  part - yeahh last minutes i booking nak pegi class anternatal class.. kebetulan i memmang check with my gynae kat HUKM so dah alang2 kan... tapi tempat nak bersalin masih 50 50 lagi... antara HUKM or Hospital Ampang.. nasib baiklah masih ada kosong lg 2 tempat if not terlepas lah class nie bcoz nie class yg terakhir diorang buat utk thn niee... Next coming class will be Feb 2012. time tue i nak bersalin dah. Nasib baik dapat.

Sabtu lepas for all day kat sana.  Class nie start dr kul 8.30am until 5.30pm tapi hr tue habis dlm kul 5.45pm. Bayaran  RM 100 (percouple). Awal2 pg kami kuar breakfast dulu then sampai dlm 8.15am parking a bit jauh sikit kena manapak berjalan naik ke atas.. hehe nasib baik hubby drop dulu baru parking.  Pendaftaran n door gift. Class mcm dewan kuliah mcm dewan besarlah dgn kehadiran dlm 30 couples mcm2 bangsa.

First talk  with Pakar Bius Chinese ladies. talk about suntikan bius tapi paling banyak ditekankan pasal suntikan Epidural utk kurangkan rasa sakit masa bersalin. hurmm dia ikut pada org sebenaryer ada setengah people tak rasa sakit bersalin so tak perlukan epidural ada setengah mememang akan rasa sakit yg amat masa nak bersalin.. so kena tgk keadaan kita masa bersalin nanti.. nak ambik or not.

Second talk with pakar O & G psl bersalin secara normal or abnormal then berhenti minum pg kemudian sambung balik psl jagaan selepas bersalin dan perancang keluarga..  Part nie sgt menarik, now i know antara suntikan iucd, cucuk hormon 3 bln, mkn pil perancang and so on... terserah pada kita sebenaryerr tapi pro and kontra sebenaryer.. so lepas bersalin around 6 week dah boleh start merancang.

Third talk by Mead johshon or dikenali compony dr EnfaMama about nutrition... oklah yg nie sebab kita dah sedia maklum psl pemakanan ibu and susu yg patut kita minum berapa banyak sehari iaitu sekurang2-kurangyer 2 cawan susu.  then talk from compony Sell safe psl baby stem sell or darah tali pusat baby yg beri kelebihan pada baby n masa depan keluarga... Fuhh harga yerr boleh tahan lah dr 2K hingga 6K ikut package.. nak lebih details.. here the link http://www.edaransalindah.com/stemcells-Darah%20Tali%20Pusat.htm

Kul 1 tgh berhenti rehat mkn tgh n solat. Makanan boleh tahan sedap hubby siap tambah lagi. rehat dlm 1 jam then sambung fourth talk pasal kemasukan pesakit ke wad dan penjagaan bayi . Apa yg patut prepay and bawa masa nak pegi hospital and part penjagaan bayi termasuklah cara mandikan bayi.. pakaian bayi and so on.

Fifth talk  Penyususan susu ibu.. yg niee memang ramai yg bertanya soalan.. cara posisi bayi semasa BF and kita kena sentiasa positif masa nak bg BF..  baru ada susu.. Insyakallah mudah-mudahan i memang nak fully BF...

Then.. demonstrasi senaman and cara kita bernafas masa kita nak bersalin.. yg nie memang i suka sgt.. so pasangan kita tahu handle masa kita nak bersalin masa dlm ward.. and senaman utk kurangkan sakit belakang and suami boleh urut kita mcm mana. Last part dia bawak kita jalan2 area wad and bilik masa kita kita bersalin... 


Door gift

Dewan 

Bilik bersalin


P/S: Overall sgt berguna buat kami berdua. paling i suka my hubby lah dapat pengetahuan... sebab dia jarang nak membaca and cam kita pihak pompuan  suka search internet and membaca. So bila attend class niee lagi bertambah ilmu and praktikal.. Class nie memang bagus sgt2lah buat pasangan yg bakal nak dapat cahaya mata buat pertama kali.



8 comments:

  1. wow...sangat2 berguna...
    rasa mcm nak amik class ni jugak la..

    ReplyDelete
  2. Hi syima: yaaa for me sgt berguna utk first time nak jadi mommy to be so boleh ready awal2.

    ReplyDelete
  3. cool lah dear! ingat nak pegi gak kat jb ni cuma nampak kat hospital penawar je kot yang ada. baca pengalaman u dan blogger lain semua kata bagus untuk preparation bakal2 mommy dan daddy kan :)

    ReplyDelete
  4. good info.. nk kena daftar masuk kelas gak ni :)

    ReplyDelete
  5. ai pon ngan mencarik kelas anternatal ni..tak tau biler nak pergi..hurrmm..pergi awal tak per kan..;)

    ReplyDelete
  6. bgus2 info sharing camni!! hehe...jom singgah blog miza...new b2b..hehe..miza ade gak share how to prepare become a mum..

    http://lildrwalimah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. btl bila pi antenatal class blh bg info kat husband yg kurang baca bab pregnancy, deliver so on..hehe

    beside at least dia tau ape yg dia blh expect bila on the day..sbbnya bila dh sakit bersalin (for me..rasa sakit smpi ingat hidup mati)..so husband di sebelah ingatkan teknik bernafas, baca selawat, give moral support...

    ReplyDelete
  8. Pn Talha: yup sgt bagus utk first time mommy...

    Aya: yup true... daftarlah

    Aty: Dear pegi dlm 7 bln ke atas.. easy for u prepay masa bersalin nanti...

    mrs. irmidrza to be: u welcome dear... nice to meet u

    ryy.han: itulah x sabar nak tunggu hari due tue nak tgk mcm mana hubby time tuee...

    ReplyDelete