Wednesday, September 8, 2010

Borang nikah selangor & wilayah

Salam... 

Wah lama x update my blog niee.. Oklah nak update lah sikit my part utk borang nikah utk selangor and wilayah dah settle yeaahhh dah boleh kawin...oklah i bg sikit Prosedur yer duduk kat negeri selangor and nak kawin kat wilayah:

Berikut adalah procedur yg mesti harungi bg yg nak kawinlah yer :
1. Hadir Kursus Pra Perkahwinan
2. Download ataukan dapatkan di JAIS/PAID borang permohonan nikah (Borang 2C dan 1D)
3. Sediakan borang pengakuan bujang. Wat HIV test kat Klinik Kesihatan Kerajaan sahaja. Lengkap kan borang dan potostat siap2 IC kita, saksi2 dan sijil kusus.

4. Hantar ke kariah kawasan masing-masing. Maksudnya dapatkan t/tangan imam masjid yang berdekatan tempat bermastautin. (kena dtg sekali dgn saksi sekali utk t/tangan.)

5. Submit ke Pejabat Agama (Laki dahulu). Pastikan anda bawak salinan sume di atas dan yang berkaitan sebab nanti tak menyusahkan utk carik kedai fotostat. Keluar lain negeri mintak kebenaran nikah diluar kawasan. buat 2 copy yer. biasayer keesokkanyer baru dapat balik borang pengesahan.

6. Serah ke pihak perempuan. Ulang langkah 4. Tapi perempuan tak perlu surat akuan bujang tau. make sure buat 2 copy yerr.

7. Bila dah selesai semua, serah ke Pejabat Agama (Perempuan). Bayaran RM5. Dikenakan.

8. Pejabat agama akan ambil maklumat dan serahkan satu surat and borang tue kat kita balik. Surat yg dia bg balik kita mcm kat bawah niee.

10. Pastu dah boleh kawin yerr...

surat nikah selangor

Tapi sebab i nak kawin kat wilayah so kena pegi kat pejabat JAWI plak dekat Kompleks Pusat Islam, jalan perdana dekat dgn Masjid Negara. Submit surat and borang laki n pompuan... dia akan bg satu borang isi detail kita tunggu jap..ada bayaran dlm rm 25.00 then dia akan keluarkan borang perakuan yg menyatakan kita nak kawin kat Kaw wilayah mcm kat bawah. pastu baru leh submit kat juru nikah masjid yg kita nak buat tue.. i terus pegi ke masjid wilayah jumpa ustaz kat masjid wilayah.

borang perakuan nikah wilayah

Dekat masjid wilayah... jumpa Ustaz Hafizan bg semua borang n borang perakuan kat ustaz.  Jumpa tue borak kejap u ustaz terus bg detail apa yg patut buat masa nikah and dah siap sediakan ayat lafaz lagi n practise dgn my tunang... yg kelakaryer ustaz siap tegur masa jabat tgn my tunang "Oik tgn dah berpeluh belum real lagi nie" heheh i just gelak ajer... cuak lah tue. Balik tue sempat posing lagi kat masjid tue... hahaha... survey tempat nikah sekali and dewan makan kat situ..

 P/S:  Bagi sapa2 nak kawin kat masjid wilayah.. kita leh book dulu dgn jurunikah if belum settle lagi borang2 tue. and utk dewan mkn boleh book 3 bulan before tarikh wedding.


pic paling latest

2 comments:

  1. eila....best nyeee..dh setlle..kejapp jee

    ReplyDelete
  2. elya: Yang lambatyer tang nak cari masa 2 org saksi yg betul2 free pegi sign borong nikah tue kat masjid tue...lepas tue dah ok

    ReplyDelete