Wednesday, December 1, 2010

Majlis di Indonesia

Hai
........................
i update sikit demi sedikit yerrr.. ini salah satu baju jawa yg ku pakai masa majlis kat Indonesia hr tue... ada 4 persalinan semuayerr.. first baju yg ku pakai baju jawa dan permulaan majlis ada sedikit aturcara adat jawa dijalankan. p.perempuan bsalam dgn p.lelaki dan kemudain pengantin lelaki akan pijak telur dan kemudian p.perepmpuan membasuh kaki p.lelaki. selepas tue aturcara minum air mawar yg diberi oleh ibu bapa p.lelaki. dan akhir sekali ibu p.lelaki melilit kain batik pada kedua2 pengantin dan berarak ke pelamin.
majlis berlansung dr kul 2 ptg hingga 9malam.

Yang paling berat sekali rambut palsu yg dipasang and accessories di kepala...waduh sampai teleng kepala masa duk kat pelamin.. ada dekat 4 jam jugaklah..lepas tue tukar baju lain...

oklah enjoy the picture.


 di bilik pengantin

 Bersalaman

Basuh kaki

 minum air mawar

berarak ke pelamin

8 comments:

  1. adat yg unik....
    siapa yg tarik korang berarak tu???hehe

    ReplyDelete
  2. ElyaElmo: ohhhh itu mak mertua eila.. oklah dapat merasa adat lain

    ReplyDelete
  3. Ooo..
    awak kahwin dengan org sana ye?
    Best kan dapat try adat sana

    ReplyDelete
  4. wah~! menarik giler! more! more! more! hahaha...XD

    ReplyDelete
  5. Mrs_far_east: best and dapat belajar adat lain.

    mala: ohhh eila yer husband n family org sini, tapi atok nenek masih ada lagi kat sana... biasalah cucu terakhir penutup majlis family dia.

    mas: hahaha banyak benda lagi nak update..tunggu yeee!!!

    ReplyDelete
  6. ini adat jawa ke?? yg side burn tu dia lukis eh??

    ReplyDelete
  7. aziraarif: adat jawa belah sana... i pun x baper pasti sgt.. yupp dia lukis...

    ReplyDelete